I avsnittet förekommer ett antal begrepp som förklaras här.
Arbetskraften omfattar personer som antingen är sysselsatta/ förvärvsarbetande eller arbetslösa.
Ej i arbetskraften är personer som varken är sysselsatta eller arbetslösa.
Sysselsatta är personer som utfört arbete minst en timme under referensveckan eller varit tillfälligt frånvarande från arbetet.
Arbetslösa är personer som inte är sysselsatta och som har sökt arbete och kunnat arbeta. Även de som har fått ett arbete som de ska påbörja inom tre månader räknas till de arbetslösa, förutsatt att de hade kunnat jobba under referens- veckan eller börja arbeta inom två veckor därefter.
Sysselsättningsgrad är andel (%) sysselsatta av befolkningen.
Faktiskt arbetad tid är det antal timmar en person arbetar under referensveckan.
Vanligen arbetad tid är den arbetstid som personen skulle arbeta enligt överenskommelse.
Frånvarande är personer som varit borta från sitt arbete på grund av semester, sjukdom, ledighet för vård av barn, studier m. m.
Relativa arbetskraftstalet anger andel (%) av befolkningen som är i arbetskraften.
Relativa arbetslöshetstalet anger andel (%) av arbetskraften som är arbetslös.
Latent arbetssökande är personer som vill och kan arbeta men inte sökt arbete. Latent arbetssökande står utanför arbetskraften.
Undersysselsatta är personer som vill öka sin arbetstid och kan börja arbeta mer.
Sedan år 2005 räknas personer som är folkbokförda i Sverige och jobbar utomlands som sysselsatta i Arbetskrafts- undersökningarna. Tidigare räknades dessa personer till de som inte är i arbetskraften. Från år 2007 räknas personer som är heltidsstuderande, och som sökt arbete och kunnat ta det, som arbetslösa. Förändringarna som skedde innebar att det uppstod tidsseriebrott men är i tabeller och diagram omräknade bakåt till och med år 1987. I berörda diagram markeras detta med ett lodrätt streck.